ConcordeCercle Royal la Concorde vestigde zich in 1818 op de Kouter in een pand waarvan de gevel aangepast werd door stadsarchitect Louis Roelandt. Twee eeuwen later is het clubhuis nog steeds op deze locatie gesitueerd. Met de renovatie van het twintigste-eeuwse kantoorgebouw, waarvoor het classicistische pand moest wijken, krijgt de club opnieuw zicht op het negentiende-eeuwse plein.

Architectenbureau Serck werd aangesteld voor de interieurinrichting van het plateau. Het privatief werd opgedeeld in een vergaderzaal, een bistro, een bridgeruimte, salons en een conferentiezaal. De ruimtes langs de zonovergoten gevel zijn in een cascade aaneengeschakeld: als de dubbele houten deuren gesloten zijn heeft elke ruimte een eigen identiteit en intimiteit. Als de kamerhoge deuren geopend zijn, gaan ze op in het meubilair en worden alle ruimtes met elkaar verbonden. Zo ontstaat een perspectief van bijna veertig meter lang, geritmeerd door de ruimte-scheidende volumes en de grote glaspartijen.

De door de eeuwen heen verzamelde objecten vinden hun plaats in het sobere, eigentijdse interieur: een eiken parket, zwart gebeitste houten lambrisering, details in messing en een warm kleurenpalet vormen het decor waar het verleden en het heden samen komen en waar de clubleden elkaar ontmoeten.


Gent, 2019
ar. Architectenbureau Serck
© T. Serck
© G.Brulmans
Historische foto: Cercle Royal La Concorde