Kapel Dessauvage


Op de hoek van Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai werd in 1965 een nieuwe kapel gebouwd in (wettelijk beschermd als monument sinds 17.07.2018) naar ontwerp van architect Marc Dessauvage (1931-1984), een moderne bakstenen constructie die oude en nieuwe collegegebouwen verenigt. De liturgische ruimte, geschikt voor 500 personen, is gelegen in het twee bouwlagen hoge gedeelte van het gebouw op de hoek van de Nieuwbrugkaai en de Volmolenstraat. Aan de kant van de Volmolenstraat sluit op de kapel een bouwblok van twee bouwlagen aan, dat opgedeeld is in twee verdiepingen met op de begane grond uiterst rechts de inkomhal met trap. 

Alle volumes hebben een vlak dak met aan de Nieuwbrugkaai twee monumentale daklichten onder afgewelfde lessenaarsdaken. Het exterieur van dit brutalistische kerkgebouw wordt verder vooral bepaald door bakstenen gevels met decoratief metselwerk in de schuine hoeken en aan de kant van de Volmolenstraat door een markante, opengewerkte trapconstructie in beton.
De eigenlijke liturgische ruimte heeft in tegenstelling tot de ruimtes in de overgangszone een dubbele hoogte. Ze heeft de vorm van een onregelmatige vijfhoek met een kleine knik in de hoek links van het koor en een lagere knik rechts ervan. Meest opvallend in deze ruimte is de lichtinval boven het koor door twee rechthoekige daklichten.

Het stalen schrijnwerk was onherstelbaar verweerd. Architectenbureau Serck maakte een voorstel met nieuwe stalen profielen die een integrale reconstructie toelaten. Deze analoge, thermisch onderbroken profielen en spouwglas verlagen compromisloos het energieverbruik van dit twintigste-eeuwse monument en dit zonder afbreuk te doen aan het monument van Dessauvage.

Inventaris Onroerend Erfgoed (ID 113326)


Gent, 2017
ar. Architectenbureau Serck
foto’s © T. Serck