Praktijk 73


Praktijk 73 vestigde zich enkele decennia geleden in de kabinetten van het landhuis van voormalig veearts Plum in Oostmalle. Met de toename van het aantal dokters groeide ook de praktijk tot de huisartsenpraktijk enkele jaren geleden de volledige gelijkvloerse verdieping van het woonhuis had ingenomen. De nieuwe zaakvoerder van de praktijk zag bij de overname de mogelijkheid om de leegstaande hangar, waar de dierenarts de operaties uitvoerde, te herbestemmen en daar nieuwe kabinetten in te richten.

In de voormalige garage werd de toegang tot de praktijk met sas, secretariaat en spreekkamer ondergebracht. Het kabinet van de zaakvoerder, gevestigd in de voormalige consultatieruimte van de veearts, vormt de schakel tussen praktijk en woonhuis.

Een nieuw volume in houtskeletbouw vormt de fysieke en visuele verbinding tussen het woonhuis en de hangar. In dit nieuwbouwgedeelte is de wachtzaal ondergebracht, die het secretariaat verbindt met de vier kabinetten en de vergaderzaal in de voormalige loods.    

De opdrachtgever hecht net zoals ons een groot belang aan duurzaamheid. Het nieuwbouwvolume wordt om die reden opgetrokken in nagroeibare grondstoffen en met recycleerbare materialen. De hangar werd integraal energetisch gerenoveerd: vloer, dak en wanden werden maximaal geïsoleerd. Hiervoor werd het bestaande buitenspouwblad verwijderd om 16 cm rotswol aan te kunnen brengen in een nieuwe spouw. Het geheel wordt verwarmd met een grondwaterwarmtepomp. Om oververhitting in de zomer te vermijden wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van zonwering, zonwerende beglazing, de reeds aanwezige dakoversteken en passieve koeling via de warmtepomp.
Oostmalle, 2022
ar. architectenbureau Serck
foto’s © Mr. Frank 2023