School PHTI Henleykaai


In een bocht van de Leie aan de Henleykaai ligt het Provinciaal Handels- en Taalinstituut (PHTI). Het van oorsprong groene en geborgen karakter van de plek, de topografie en beplanting waren bepalend voor de inplanting en vormgeving van dit ontwerp. Een school moet in de eerste plaats een rustige en geborgen omgeving voor concentratie zijn in deze drukke maatschappij.

Het wedstrijdontwerp dateert van 1960 en werd in twee fases (1966 en 1977) uitgevoerd.
Een lange rechthoekige vleugel op pilotis (de administratie), waarvan het vloerniveau zich bevindt op het niveau van de Abdisstraat beantwoordt de uitgesproken topografie en maakt de verbinding tussen de hogergelegen Abdisstraat en de lagergelegen Henleykaai. Een brede verhoogde straat, eveneens op pilotis in het verlengde van het gebouw, en een hellend vlak hier loodrecht op en parallel met de Henleykaai maakt de verbinding compleet. Deze rechthoekige administratieve vleugel vormt gelijktijdig de zuidwestelijke zijde van een grote vierkante groene binnentuin met waterpartij, die zich bevindt op het niveau van de Henleykaai. Vier vleugels integreerden van meet af aan de uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomstige ontwikkelingen van de campus. Een inplantingssyteem “met variabele groei”, rond de ruime patio, waarbij elke vleugel de omtrek ervan bepaalt, maar toch een zekere onafhankelijkheid behoudt.  
Deze riante patio, een oase van rust, wordt naast de administratieve vleugel (4) geflankeerd door (6) de huidige provinciale middenschool: een gelijkaardig functioneel modernistisch rechthoekig volume van drie bouwlagen, (5) de refter en keuken: een gelijkaardig volume van 2 bouwlagen en (7) de meer recente sportzaal, gebouwd op de oorspronkelijke overdekte speelplaats.

De vierde vleugel (3) van de binnentuin aan de zuidoostzijde is groter (vijf bouwlagen) dan de andere drie en complexer van volumetrie. Een vierkante basisvorm met een plat dak, naar boven toe uitkragend, en met een gevarieerde hoekafwerking. Deze vleugel heeft een eerder brutalistische afwerking met zichtbare betonstructuur van rechthoekige pijlers en liggers, aangevuld met parement van betonsteen en ruw bekist beton voor een aantal wanden en onderdelen zoals de plafonds en de trappen. Centraal worden alle klaslokalen over de verschillende verdiepen visueel verbonden met een riant vierkant atrium naar analogie met de binnentuin. Het atrium, badend in daglicht door de 27 daklichten en de schuine wanden in glas van het afgeknot schilddak, vormt een plek van informeel ontmoeten, ontspannen en recupereren tussen de lesuren door.


ar. F. Serck en J. Tanghe
ar. Architectenbureau Serck
foto’s © F. Serck | T. Serck | S. Ledoux | Klaas Vermaas
Publicatie: M&L maart-april 2020