Thierry & Murielle


In een riante villawijk aan de Sterre in Gent situeert zich een imposante villa uit de jaren 30 van vorige eeuw, bedolven onder de burgerlijke smaak van haar vorige bewoners. Het “Bauhaus” geïnspireerde interieur, van architect Fritz Coppieters verwierf doorheen de jaren tal van vreemde ornamenten. De uitdaging was op grond van een waarderend onderzoek de woning te herstellen in haar oorspronkelijke luister zonder in te boeten aan hedendaags wooncomfort.

Interbellumvilla’s werden geconcipieerd en bewoond met huispersoneel, vandaag is dit uit de tijd. Dienstlokaaltjes en keuken werden ingrijpend verbouwd tot een ruime family-room als hart van de woning. Grote soberheid in het interieur tracht de oorspronkelijke modernistische sfeer terug in ere te herstellen. Materiaal- en kleurkeuze en maatmeubilair worden ingezet om in harmonie het rustige karakter van de ruimte te versterken. De monumentale leefruimte staat haaks op het intieme bureau, wat bij elke gelegenheid uitgebalanceerd woonplezier waarborgt.

Kenmerkend voor deze woning is de grote centrale traphal. Het zenitale licht wekt de hal weer helemaal tot leven. Bestaande waardevolle ramen zijn met liefde gerestaureerd omwille van hun beeldbepalende kwaliteiten, andere raampartijen zijn gewijzigd omwille van het licht en de relatie met de heraangelegde tuin.

Gent, 2009
ar. Architectenbureau Serck
foto’s © BLA