Vincent & Karen


Familiaal erfgoed met toekomst


Alleenstaande villa in artdecostijl, schuin ingeplant ten op zichte van het huidige stadsweefsel en omgeven door een ruime, omhaagde tuin met ijzeren hek. Het betreft een woning van het dubbelhuistype met twee bouwlagen en een drie traveeën brede voorgevel onder schilddak van Vlaamse pannen. De dubbelwoonst wordt in de jaren 1930 gesitueerd, maar het geheel heeft een veel oudere historische kern. De voorgevel uit gecementeerd parement bestaat uit zijtraveeën met driezijdige erkers en centraal portaal met bekronend vijflicht met art-decosierpanelen op de borstweringen. Het geheel wordt samengehouden door een omlopende geprofileerde kroonlijst boven een klassieke fries.

Uit onze mogelijkhedenstudie bleek dat dit inventarispand niet herbestemd kon worden tot meergezinswoning. In overleg met de erfgenamen besloten we het ouderlijk huis te restaureren tot een familiale cohouse: daar de plek uitnodigt tot familiale verbinding en dit in het verleden ook die functie vervulde, waren wij helemaal gewonnen voor de uitdaging.

Op wandelafstand van het station en fietsafstand van het centrum biedt deze historische villa met tuin, in de schaduw van een monumentale solitiare boom, een grote aantrekkingskracht op junior en medior. Neefjes en nichtjes verblijven er kortere of langere tijd samen met ooms en tantes. De één komt er schrijven; de ander studeren, tuinieren of gewoon genieten van deze glorieuze woning in hartje Gent.

Zorg voor privacygradaties helpen zo nu en dan de familiale, kroostrijke gezinssfeer te ruilen voor iets meer intimiteit, een eigen plek.

Architectenbureau Serck stond in voor de mogelijkhedenstudie, de waardestelling en het ruimtegebruik. We onderstreepten de kwaliteiten en benoemden de knelpunten waaraan wij bij de renovatie verhielpen. Met eerbied voor het verleden staat de villa vandaag helemaal klaar voor de woonuitdagingen van morgen en dit tot vreugde van haar bewoners.

Gent, 2018
Architectenbureau Serck
foto’s © T. Serck & G. Brulmans