Zeger & An


Een ruime stadswoning uit de jaren ’30 met een grote tuin, vlakbij het station en de Gentse ring: een ideale gezinswoning. De woning is opgebouwd uit twee ten opzichte van elkaar verspringende traveeën: een lange, smalle strook en een iets minder diepe, brede strook. De woning is diep en daardoor donker. Het claustrofobische effect werd nog vergroot bij eerdere verbouwingen waarbij de woning werd uitgebreid met bijgebouwen en opgesplitst in kleine kamertjes. De vraag naar een aangename gezinswoning impliceert de vraag naar licht en ademruimte.

In eerste instantie werd het hoofdvolume terug vrijgemaakt van bijgebouwen en valse wanden en werd de relatie met de tuin hersteld. Het bestaande ‘strokenconcept’ werd versterkt: 'dienst'functies als circulatie, sanitair, keuken, berging, ... zijn in de smalle strook gebundeld, de brede strook is voorbehouden aan leefruimtes.
De centrale donkere zone is doorsneden met een drie verdiepingen hoge vide. In één beweging wordt de hele woning voorzien van licht en ruimte en ontstaan interessante visuele relaties. Waar mogelijk werden ook visuele doorbrekingen tussen ‘dienst'- en 'leefstrook’ gecreëerd (keuken-leefruimte, hall-leefruimte).
Waar de oorspronkelijke hal doods was, is de ruimte nu tot leven gewekt door het inbrengen van een houten sculptuur, een meubel dat sanitair, vestiaire en meters bevat.
De centrale lichtschacht manifesteert zich in de hall onder vorm van open trappen en transparante bordessen; een lichtpunt dat naar de leefruimte begeleidt.

Woning H is een pleidooi voor ruimtelijkheid en licht in een rijwoning of hoe stedelijk wonen best verrassend riant kan zijn voor een jong gezin. Uitgebalanceerde ingetogenheid en monumentaliteit maken van dit interbellumhuis iets dat het alledaagse overtreft.

Gent, 2005
ar. Architectenbureau Serck
foto’s © BLA