Zwembad OostendeDe beloftevolle site lijkt de afspraak met de geschiedenis te hebben gemist. Nochtans had de specifieke eigenheid van de plek alles om wonderlijk te worden.
Chirurgische ingrepen volstaan om het studiegebied en het zwembad in één beweging opnieuw met het leven te verbinden:

  • Het revitaliseren van het zwembad en het aanliggende voetgangersgebied;
  • Het landschappelijk verbinden van de nevengeschikte kavels;
  • De dialectiek tussen het brutalistische zwembad en de belle époque milderen en inkleden;
  • De spontaniteit en ontmoeting tussen mensen aanmoedigen door de publieke ruimte sponsachtiger te maken. Waar onbekenden elkaar tot hiertoe mijden, zoeken zij nu contact om hun ervaring te delen.
  • Het stedelijk zwembad echt verbinden met het stedelijk weefsel door beide circulatienetwerken drempelloos te verknopen;
  • De existentiële ruimte afstemmen op wat de mens- de maat der dingen- echt treft: geborgenheid, intimiteit, beschutting tegen dominante wind, bezonning, verbinding, in- en ontspanning.
Het wordt als het ware een plaats die op het lijf is geschreven van zijn gebruikers, een vanzelfsprekende plaats waar zij tot rust en vooral ontspanning kunnen komen. Bezoekers, of het nu om “baantjestrekkers”, zonnekloppers, families met jonge kinderen, wandelaars, ... gaat, ieder vindt er een plek op zijn maat. Een 25 meter biologische inloopzwemvijver met een recreatief ploeterbad, oevers voor watergewenning en spel voor de jongsten, diverse houten zonneterrassen met een glooiende ligweide in de duinen, een petanqueveld, enzovoort. Heel natuurlijk is rekening gehouden met een logische, vlotte en gebruiksvriendelijke integrale en inclusieve toegankelijkheid. De Koninginnelaan, ter hoogte van het zwembadgebouw, wordt een dynamische ontmoetingsplek met een lange zuid gerichte zitbank, een in de duin ingekapselde fietsenstalling, een plein en buitenruimtes voor de diverse zwembadclubs.

Inventaris onroerend erfgoed (ID 55595)
Stad Oostende, 2014
Open Oproep 2702 Vlaams Bouwmeester
TV ar. bilquin serck architecten + Fernandez-Abascal Muruzabal